De evensong mag zich in Nederland in een steeds grotere populariteit verheugen. Dat doet ons deugd: van 2005 tot 2015 klonken in Culemborg regelmatig evensongs, gevierd door het in de choral evensong gespecialiseerde Culemborg Chapel Choir onder leiding van Arian Ooijevaar. Na 2015 overheerste vooral de stilte, maar dat is veranderd: de evensong is teruggekeerd in Culemborg, met een iets andere focus (op en top Engels én aanhakend bij een ook voor ons relevante monastieke traditie), en een iets andere opzet (projectmatig), maar met dezelfde intentie van aansprekende muziek en spirituele beleving.

Projectmatige opzet

Evensong Culemborg richt zich op projecten die plaatsvinden in het najaar. Er worden evensongs uitgevoerd in september en oktober en in december wordt er twee maal een zeer sfeervol Festival gevierd. Per evensong zijn er twee repetities: één in de maand voorafgaand aan en één op de middag van de evensong zelf. De voorbereidingen voor het Festival vinden plaats in november en december en hebben een iets andere opzet. Als zanger geef je je op voor het hele project.

Culemborg Chapel Choir 2.0

Het per project bemenste koor wordt wederom geleid door Arian Ooijevaar en bestaat uit 16 tot 20 betere amateur koorzangers. 'Beter' betekent hier zowel de bereidheid om zelfstandig (met digitale hulp) de muziek in te studeren, als de bereidheid om met nog een andere zanger een stem te dragen in geval van dubbelkorige muziek. De repertoirekeuze is breed, maar er is een lichte voorkeur voor componisten uit de 19e en 20e eeuw.

Praktische invulling

Er wordt gerepeteerd en uitgevoerd op zaterdagmiddag van 14:00 tot 16:00 in de Oud-Katholieke Kerk van Culemborg. De evensongs zelf beginnen om 16:00 uur. Het Festival heeft een afwijkende uitvoeringstijd. Na de repetities en de evensong is het mogelijk de stembanden even na te smeren in een van de in Culemborg volop aanwezige kroegen. Gezelligheid speelt ook in deze opzet een belangrijke rol.

Steun de evensong

Zie je de terugkeer van de evensong in Culemborg als waardevol, maar ben je geen zanger? Je kunt ons ook op andere manieren steunen. Natuurlijk zijn we dankbaar voor financiële steun, maar ook zijn we zeer dankbaar voor hands-on hulp, bijvoorbeeld als host (verger) in de kerk tijdens een evensong - om maar iets te noemen. In beide gevallen horen we graag van je. Je kunt ons bereiken via het contactformulier onderaan deze pagina.

Inspiratie

Achtergronden, beeld en geluid van de traditie waarop we ons baseren en van ons, ter inspiratie. Beweeg de cursor over een foto en lees de informatie. Beweeg over het pijltje op de foto helemaal rechts en een en ander scrollt naar links. Klik op de afbeelding om deze te vergroten of de opname af te spelen.

 

Agenda voorjaar 2024

datum activiteit programma
wo 27 maart
20:00 - 21:00
Choral evensong in Lent
Hervormde Kerk Tricht
  • introit : Thou knowest, Lord - Purcell
  • versicles : Radcliffe
  • office hymn : NEH383- Jesu lover
  • psalm : Psalm 127 - Buck
  • canticles : Short Service - Tallis
  • anthem : In manus tuas - Sheppard
  • hymn : NEH090 - O Sacred head
  • Contact